Bitcoin kurssi

Bitcoin kurssi

Jos jokin asia herättää keskustelupalstoilla kommentteja, niin se on Bitcoin kurssi. Eikä pelkkä kurssi vaan sen heittely suuntaan tai toiseen. Viimeiset 10 vuotta ovat olleen mielenkiintoista aikaa ja varsinkin vuosi 2021 oli sijoittajille varsin suotuisa. Millainen on kurssikehityksen historia, mihin sen arvo perustuu ja miksi kurssi vaihtelee huomattavasti tiettyinä aikoina.

Source: CurrencyRate

Miten Bitcoin kurssi markkinoilla muodostuu

Voidakseen ymmärtää Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja paremmin, on oltava selvillä, miten kurssi markkinoilla muodostuu ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Se poikkeaa varsin paljon totutusta ja siksi Bitcoin kurssi käyttäytyy markkinoilla joillekin sijoittajille varsin pelottavalla tavalla. Kurssimuutos saattaa ajaa sijoittajan täydelliseen paniikkiin ja sillä hetkellä järkevien päätösten tekeminen ei onnistu.

Bitcoinin käyttötarkoitus

Hinnan muodostuminen

Toisin kuin osakemarkkinoilla, hinta muodostuu täysin eri tavalla. Siihen vaikuttaa moni sellainen asia, jota ei edes aina tule ajatelleeksi. 

Hinta muodostuu painotettuna keskiarvona suurimpien pörssien hinnasta. Koska markkinoilla ei ole mitään tahoa tai virastoa, joka määrittelisi sen. Tämä toiminta on tarpeen, koska markkinat ovat hajautetut sekä globaalit. Hinta muodostuu isommasta kokonaisuudesta, ei minkään yhden yksittäisen pörssin noteerauksesta.

Bitcoin ostaminen tapahtuu kuitenkin yksittäisen pörssin kurssilla, joten se voi olla hiukan korkeampi tai matalampi suhteessa globaaliin. Bitcoin kurssi voi myös vaihdella sen mukaan, millä valuutalla sitä ostat. Näiden erot ovat kuitenkin hyvin marginaaliset eivätkä itse sijoittamiseen vaikuta millään lailla.

Tekniset ominaisuudet

Bitcoin kurssi muodostuu kysynnästä ja tarjonnasta

Kysyntä ja tarjonta vaikuttavat hyvin vahvasti siihen, miten Bitcoin kurssi markkinoilla muodostuu. Joku tärkeä henkilö voi twiitata positiivisen viestin, jonka jälkeen sijoittajat ryntäävät ostamaan Bitcoineja. Hinta nousee, jos tarjontaa on vähän ja laskee, jos vastaavasti tarjontaa on reilusti.

Tulevaisuudella on myös odotukset Bitcoin kurssin suhteen. Analyytikot tekevät omia ennusteitaan, joskin kaikkien kryptovaluuttojen kohdalla on tehty se huomio, että ennusteet eivät välttämättä pidä paikkaansa ja niihin ei voi näillä markkinoilla lainkaan uskoa tai luottaa.

Sopivat markkinat

Bitcoin kurssi politiikan pelinappulana

Vaikka periaatteessa poliittisen päättäjät eivät voi vaikuttaa Bitcoinin tai muidenkaan kryptovaluuttojen arvoihin, he voivat tehdä päätöksiä valtion oman kryptovaluutan perustamisesta. Hyvänä esimerkkinä oli Venezuela, joka perusti Petron. 

On kuitenkin todettava, että valtioiden omat kryptovaluutat eivät kilpaile näiden perinteisten ja “oikeiden” virtuaalivaluuttojen kesken. Se sijaan päättäjät voivat tehdä päätöksen, jolla kryptovaluuttojen käyttö kokonaan kielletään. Sellaiseen päätökseen voi myös Bitcoin kurssi reagoida.

Valtiot eivät hyväksy sitä, että maksut tapahtuvat anonyyminä, kun keskuspankit haluavat tietää mistä valuutta lähtee ja kenelle se päätyy. He haluavat tunnistaa niistä käyttäjät, joka puolestaan on vastoin sitä ajatusmallia, mikä virtuaalivaluutassa on ollut alusta lähtien. Kaikki tällaiset päätökset vaikuttavat aina kurssiin.

Bitcoin kurssi historiassa

Bitcoinin historia alkoi jo vuonna 2009, joten se on ollut markkinoilla jo reilun 10 vuoden ajan. Bitcoin kurssi ja arvo pysyi pitkään hyvin tasaisena, mutta sen eteneminen on, taaksepäin katsottaessa, kulkenut neljän vuoden sykleissä. Sen arvo ylitti ensimmäistä kertaa 1000 dollaria vuoden 2013 lopussa.

Vuosi 2017 oli Bitcoinille melkoista voittokulkua ja silloin sen arvo nousi jopa 20000 dollariin, jota pidettiin tuolloin todella hurjana saavutuksena. Sen jälkeen alkoi melkoinen syöksy ja arvo laski. Se saavutti pohjansa vuotta myöhemmin. Seuraava kunnollinen nousu tapahtui vasta joulukuussa 2020.

Kun arvo jälleen nousi vuoden 2021 marraskuussa huimiin 69000 dollarin lukemiin, odotettiin, että Bitcoin kurssi kykenee nousemaan ennätykseensä eli 100000 dollariin. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan Bitcoin kurssi kääntyi jälleen laskuun.

Kun Bitcoin kurssi kääntyi laskuun, nähtiin silloin, että niin sanotut halving-syklin ennusteet eivät pitäneetkään paikkansa. Myös vuoden 2022 aikana kurssi on tehnyt liikkeitä, joita ei olla nähty aiemmin sen historiassa. Bitcoin kurssi otti hiukan osumaa myös Ukrainan sodasta, mutta sen vaikutukset jäivät huomattavasti alemmas kuin kukaan pystyi arvioimaan.

Seuraako Bitcoin kurssi osakemarkkinoita

Monet ovat väittäneet, että Bitcoin kurssi ei riipu millään tavalla siitä, mitä osakemarkkinoilla tapahtuu. Se on nähty hyvinkin irrallisena tuotteena, mutta jos tarkemmin katsotaan, niin se hinta on jonkin verran korreloinut osakemarkkinoiden kanssa.

Varsinkin vuoden 2010 alussa se eli vielä täysin omalla tavallaan, koska ammattisijoittajien oli varsin vaikea ostaa sitä. Siinä vaiheessa virtuaalivaluutasta oli kiinnostuneita vain amatöörisijoittajat sekä teknologiasta kiinnostuneet niin sanotut nörtit. Bitcoin kurssi eli silloin täysin omaa elämäänsä ja arvo heilahteli vuoroin ylös sekä alas.

Vuonna 2017 sen rooli muuttui, kun ostaminen helpottui ja sijoittajat kiinnostuivat siitä huomattavasti enemmän. Sillä on yhä edelleen korkea riski, mutta se käyttäytyy hyvin samalla tavoin kuin perinteisemmät omaisuusluokat. Yhteistä on huomattu siinä, että sen arvo seuraa enemmän teknologiaosakkeita kuin kullan arvoa. Mikä sinällään on täysin ymmärrettävää, koska se on teknologiaa itsekin.

Esimerkiksi Bitcoin kurssi romahti vuoden 2018 lopulla 50 prosenttia ja se tapahtui samalla tavoin kuin osakemarkkinoilla tultiin alaspäin. Sama tapahtui myös keväällä 2020 sekä vuoden 2022 aikana. Kun korona alkoi vuonna 2020 helpottaa, Bitcoin kurssi nousi silloin lähes raketin lailla, mutta niin tekivät myös osakemarkkinat, joskin maltillisemmin.

Bitcoin kurssi ja arvo

Bitcoin yksikköhinta on markkinoilla selvästi korkein ja siksi sen markkina-arvo on myös omaa luokkaansa. Korkea arvo johtuu siitä, että sillä on pitkä historia, se on suosittu sijoituskohteena sekä sillä on kuitenkin suhteellisen kapea tarjonta.

21 miljoonan Bitcoinin katto tekee myös omat haasteensa. Satoshi Nakamoto sääti katon jo ennen kuin valuutta päästettiin markkinoille. Se on raja, jota enempää Bitcoineja ei koskaan tulla luomaan. Joidenkin arvioiden mukaan markkinoilta on vuosien mittaan kadonnut noin 3-4 miljoonaa yksikköä.

Nopeasti ajateltuna saattaa tuntua, että 21 miljoona on todella suuri määrä ja niin se varmasti on Bitcoinin alkuvuosien aikana tuntunutkin. Silloin sijoittajia oli ehkä parin tuhannen verran. Nyt siihen on sijoittanut miljoonia ihmisiä, joten sen markkina-arvo on ollut parhaimmillaan jopa 1000 miljardia dollaria.

bitcoin-valuutta

Onko Bitcoin kurssi aina ollut huipussa

Bitcoin kurssi oli alkuaikoina hyvin mitätön ja koko virtuaalivaluutta oli vain hyvin pienen piirin kokeilu. Silloin, kun lohkoketju käynnistettiin, Bitcoin kurssi oli niin alhaalla, että se oli käytännössä täysin arvoton. Se oli kokeilu eikä sen toimivuudesta pitkällä aikavälillä ollut mitään takeita.

Kun Lazlo Hanyecz osti pizzaa vuonna 2010, hän maksoi siitä 10000 bitcoinia. Silloin kurssi oli noin 0.004 dollaria. Siihen aikaan ei vielä osattu antaa arvoa Bitcoineille ja siksi niitä on saattanut jäädä hukkaan se 3-4 miljoonaa, mikä jo äsken mainittiin.

Tämä osoittaa sen, että alku oli varsin epävarma, mutta sen jälkeen Bitcoin kurssi on alkanut vähitellen nousta ja tietenkin tehnyt siinä välillä myös melkoisia syöksyjä alaspäin. Se on kuitenkin edelläkävijä verrattuna muihin virtuaalivaluuttoihin.

Digitaalinen niukkuus ja Bitcoin kurssi

Kun Satoshi Nakamoto loi Bitcoinin, niin hänen tärkein pointtinsa oli valuutan niukkuus. Hän onnistui myös yhdistämään useamman teknologian kokonaisuudeksi, joka korjasi paljon virheitä, mitä aikaisemmissa kokeiluissa oli ollut. Lohkoketjuteknologia oli loistava idea, koska se mahdollisti todella varman kirjanpidon sekä ekosysteemin, joka oli hajautettu. Lisäksi kirjanpitoa ei kontrolloinut mikään yksittäinen henkilö.

 

Vaikka Bitcoin kurssi ei alussa ollut mikään huippu, Satoshi Nakamoto varmisti tällä kuitenkin sen, että arvonnousu oli tulevaisuudessa varmaa. Se on helppo sanoa tässä vaiheessa, kun on jo vuosia katseltu tilannetta, mutta Nakamoton laatima katto tarkoittaa sitä, että inflaatio ei voi juosta vapaasti. Bitcoin oli täysin vastakohta fiat-valuutoille, joiden arvo laskee vuosi vuodelta.

Bitcoinin käyttötarkoitus

Louhinta ja niukkuus

Niukkuutta ei pysty ohittamaan millään konstilla. Se tarkoittaa sitä, että Bitcoinien määrä pysyy aina samana, vaikka kaikki maailman tietokoneen louhisivat niitä. Ohjelmakoodi säätää vaikeustasoa kerta kerralta ja uudet Bitcoinit siirtyvät markkinoille sitä mukaa, kun uusia lohkoja syntyy valuutta louhiessa.

Mikä vaikuttaa siihen, että Bitcoin kurssi nousee? Monet ovat sitä mieltä, että paras asia vaikuttamaan Bitcoin kurssin nousuun on ehdottomasti verkostovaikutus. Mikäli kukaan ei olisi mukana pyörittämässä solmuja Bitcoin verkossa tai louhijoita ei olisi, koko verkko olisi täysin arvoton. Se tarkoittaisi myös sitä, että Bitcoin kurssi ei olisi noussut edes ensi metreiltä eteenpäin.

Tämä myös osoittaa sen, että verkostoitumisella on isot hyödyt. Nimenomaan verkostoituminen kuuluu osana kryptovaluuttoihin, niiden louhintaan ja niukkuus on toinen, johon kaikki kulminoituu. Vaikka niukkuus on osa Bitcoinia, sen markkinaosuus on silti vahva.

Sopivat markkinat

Tekninen vahvuus

Digitaalinen niukkuus sekä verkostoituminen ovat tärkeitä vahvuuksia kuten äsken huomattiin, mutta teknisesti Bitcoin oli varsin poikkeuksellinen silloin, kun Nakamoto sen toi julkisuuteen. Se on myönnettävä, että toimiva teknologia oli sen paras vahvuus. Lisäksi yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on myös yllättäen tietynlainen kyky vastustaa sensuuria. 

Bitcoin tarvitsee kymmeniä tuhansia solmuja eli nodeja tai käytännössä palvelinkoneita, että palvelu pyörii kunnolla. Kuka tahansa voi liittyä tähän ryhmään lataamalla vain softan. Se on tarkoitettu pyöriväksi myös varsin kevyillä laitteilla. Herättääkö mielenkiintoa, jos kerromme, että suurin osa solmuista on piilossa ja vain 15000 niistä on tunnettuja.

Bitcoin verkkoa ei ole voitu hakkeroida tai tuhota millään tavalla. Se tarkoittaa, että ei ole olemassa mitään keskuspalvelimia, mitä vastaan voisi hyökätä. Lisäksi mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että ketään yksityistä henkilöä vastaan ei voi hyökätä. Bitcoin verkko on samaan aikaan kaikkialla, mutta toisaalta ei missään.

Kaikki tämä pyörii täysin itsenäisesti, ilman että sillä on mitään keskusjohtoa kuten fiat-valuutoilla. Pitää muistaa myös se, että yhtään lohkoa ei jää louhimatta eikä verkko myöskään ole koskaan alhaalla. Samaan aikaan voi ihmetellä, miksi menestyneet riskirahoittajat sijoittavat tämän verkon louhintafarmiin miljoonia? Se kertoo siitä, että siihen uskotaan ja se on arvokas.

Bitcoin kurssi ja sen potentiaali

Kaiken tämän jälkeen jää mielenkiintoisia kysymyksiä. Sijoittaja ymmärtää Bitcoinin historian, ehkä sen teknologian ja monia muita yksityiskohtia, mutta auttaako se lopulta ymmärtämään onko Bitcoin lopulta kallis vai halpa? Tai voiko Bitcoin kurssi joskus nousta jopa miljoonaan dollariin?

Bitcoin kurssi on aina ollut mielenkiinnon kohteena ja tulee aina olemaan. Se tulee säikyttämään osaa sijoittajia, mutta osa sijoittajista pystyy käsittelemään asiaa hyvin neutraalisti, koska kaikki sijoittajat eivät usko ennusteisiin siitä, millainen kehitys Bitcoin kurssilla on. Jotkut sijoittajat suhtautuvat siihen perinteisellä mielenkiinnolla. 

Bitcoin kurssia on turha mallintaa ja siihen on turha esittää odotuksia. Sen mukaan on vain elettävä ja nautittava sen mukanaan tuomista voitoista ja siitä, että Bitcoin kurssi voi nousta kerta kerralta yhä paremmaksi. Sitähän me toivomme.