Search
Close this search box.

Mikä on Bitcoin

Mikä on bitcoin

Bitcoin ostamisen tueksi kerromme sinulle tarkemmin myös sen, mikä on Bitcoin, millainen on sen syntyhistoria sekä seikkaperäisesti myös sen, miten sen lohkoketju toimii. Katsomme myös, mikä on Bitcoin verotus ja miltä sen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä. Arvo ja kurssi heilahtelevat varsin usein ja toisinaan jopa paljonkin, joten myös sen tulevaisuus toisinaan näyttää todella huonolta ja seuraavassa hetkessä puolestaan äärimmäisen hyvältä. Tutustutaan silti siihen, mikä on Bitcoin.

Lyhyesti mikä on Bitcoin

Bitcoin on yksi menestynein virtuaalivaluutta ja sitä pidetään omalla tavallaan valuuttojen kuninkaana. Muut valuutat seuraavat varsin tarkasti sen arvon nousua tai laskua. Se perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten kuka tahansa voi sen avulla rakentaa oman virtuaalivaluuttansa.

Jos vielä vastataan kysymykseen, mikä on Bitcoin, voidaan sanoa, että se on digitaalinen valuutta. Se ei ole samalla tavalla seteleitä tai kolikoita kuin esimerkiksi eurot, vaikka sitä usein kolikkona kuvataankin. Toisin kuin euroja, sen maksimimäärä on ennalta määritelty ja se summa on 21 miljoonaa. Se on myös louhittava valuutta ja louhinta on jo loppusuoralla, joskin louhinta hidastuu loppua kohden.

Mikä on Bitcoin historia

Bitcoin on yksi vanhimmista virtuaalivaluutoista ja se sai alkunsa vuonna 2008. Vaikka se on vanhin, se on silti varsin nuori, jos sitä vertaa niin sanottuihin fiat-valuuttoihin. Satoshi Nakamoton tavoitteena oli tehdä sähköinen valuutta, joka antaa mahdollisuuden suorittaa maksut suoraan osapuolelta toiselle, ilman välikäsiä kuten rahoituslaitoksia. Digitaaliset allekirjoitukset ovat osa ratkaisua ja vertaisverkon eli peer-to-peer -verkon hän päätti ottaa mukaan ratkaisuun poistamaan kolmannet osapuolet.

Osapuolelta toiselle siirtyvät tapahtumat saavat aikaleiman verkosta ja se lisää ne tiivistelaskemalla ne osaksi työtodisteketjua, joka on näihin tiivisteisiin perustuva sekä jatkuva. Työtodisteketjua ei voi muuttaa muulla tavoin kuin laskemalla ketju uudelleen, joten se on varsin varma kirjanpito siirron tapahtumasta.

Tämä oli siis kaiken ideana siinä, mikä on Bitcoin ja miten se toimii ilman rahoituslaitoksia. Tällä menetelmällä kaikki sai alkunsa ja järjestelmää on vielä kehitetty alkuajoista eteenpäin. Nakamoto halusi päästä eroon luottamuspohjaisista järjestelmästä ja samalla tuoda nopeutta siirtoihin. Nythän pankkien väliset siirrot ovat jonkin verran nopeutuneet, mutta tuolloin siirtoihin kului vuorokausia aikaa.

Osta bitcoineja kaupankäyntialustalta

Jos olet aloitteleva kryptosijoittaja, sinun on oltava tarkkana sen suhteen, mistä bitcoinit ostat. Tärkeintä on hankkia niitä riittävän turvallisen ja helppokäyttöisen kaupankäyntialustan kautta, jossa voit myös säilyttää ostettua valuuttaa jonkin aikaa. Mikäli kuitenkin hankittu määrä on kohtuullisen suuri, on järkevää miettiä bitcoinlompakon hankkimista. Niitäkin on useita vaihtoehtoja sen mukaan, millaisesta käytöstä on kysymys.

On lisäksi kaksi tapaa, miten voi hankkia tätä valuuttaa eli osta bitcoineja tai louhi niitä. Tosin louhiminen ei enää tänä päivänä ole niin tuottoisaa kuin se oli joskus alkuaikoina. Silloin pystyi rikastumaan louhinnalla, mutta nyt niiden määrä on käynyt niin vähiin, että helpompi tapa on ostaminen.

bitcoin-valuutta

Mikä on Bitcoin kehityspolku

Bitcoinin käyttötarkoitus

Ensimmäinen varsinainen Bitcoin siirto toteutettiin vuonna 2009, tammikuussa. Virallinen valuutta siitä tuli vielä samana vuonna ja ensimmäinen reaalimaailman osto tehtiin toukokuussa 2010, kun kaksi pizzaa ostettiin 10.000 Bitcoinilla. Tämä osoittaa toisaalta sen, mikä on Bitcoin ja monen muun virtuaalivaluutan kohdalla ollut tosiasiaa, että ne ovat lähteneet hitaasti liikkeelle ja kehitys on vienyt aikaa.

Tekniset ominaisuudet

Vuosina 2011-2017 Bitcoinit alkoivat nousta suuremman yleisön tietoisuuteen. Ensimmäisenä siitä kiinnostuivat niin sanotut mustan pörssin palvelut, joita kiehtoi maksamisen anonyymiys. Kun valuutalla ei ole sääntelyä, se houkutti tuolloin myös laittomia käyttäjiä. Se toimi pitkään valuuttana huumebisneksessä, kunnes Silk Road -kauppapaikka suljettiin viranomaisten toimesta vuonna 2013.

Sopivat markkinat

Sen jälkeen valuutta on joutunut tekemään huomattavasti työtä sen eteen, että sen maine kasvaisi laillisena valuuttana. Se on vaikeampi työsarka, koska negatiiviset asiat muistetaan paremmin. Vuonna 2020 PayPal ilmoitti, että se sallii kryptovaluuttojen myymisen, omistamisen ja ostamisen. Tämä oli positiivinen käänne Bitcoin historiassa. Mikä on Bitcoin tilanne tänään ja tästä eteenpäin?

Mikä on Bitcoin louhinnan tarkoitus

Bitcoin on niin sanottu louhittava valuutta, joka käytännössä on tietynlainen prosessi. Kyseessä on vaikea matemaattinen koodi, joka pitää ratkaista. Samaan aikaan useat tietokoneet ympäri maailmaa käyttävät laskentatehoa ongelman ratkaisemiseksi. Kun se ratkeaa, sillä saadaan vapautettua uusia Bitcoineja markkinoille. Louhittavia Bitcoineja on 21 miljoonaa ja sen jälkeen sitä ei enää tarvitse mainata.

Louhiminen on hidastunut ja muuttunut yhä vaikeammaksi, mitä vähemmän louhittavaa on enää jäljellä. Louhinnan alkuaikoina kuka tahansa saattoi tehdä louhintaa omalla koneellaan. Lisäksi silloin louhinnasta maksettavat palkkiot olivat huomattavasti suuremmat. Mainareista tulikin bitcoin miljonäärejä suhteellisen pienellä vaivalla. Tänään tilanne on toinen.

Nykyään mainaaminen ei enää onnistu tavallisilla kotikoneilla vaan niihin käytetään louhintalaitteita, jotka ovat suhteellisen kalliita hankkia eikä sitä kukaan enää harrastusmielessä teekään. Tällä hetkellä palkkioksi yhden lohkon louhimisesta saa 6.25 Bitcoinia ja usein tämän palkkion jakaa useamman louhijan joukko.

Bitcoinin ostamisen prosessi

Mikä on Bitcoin louhinnan kannattavuus nyt

Louhiminen on käynyt alkuaikoihin verrattuna varsin kalliiksi siksi, että mitä enemmän valuuttaa on louhittu, sitä vaikeammiksi ovat myös louhinnan matemaattiset arvoitukset tulleet. Siksi myös laskentatehoa tarvitaan aina vain enemmän, joka tietysti vaikuttaa myös sähkökulutukseen. Louhinta kannattaa vain, jos sähkö on ilmaista tai erittäin edullista.

Vastaus kysymykseen mikä on Bitcoin louhinnan kannattavuus, on pakko vastata, että sillä ei nykyisellään rikastu samalla tavoin kuin ennen. Jos nyt haluaa hankkia itselleen Bitcoineja, niin niitä on järkevämpi hankkia ostamalla valuuttaa pörssistä tai muilta kauppa-alustoilta.

Mikä on Bitcoin lohkoketjun toiminnan periaate

Useimmille meistä on hyvin vaikea ymmärtää, mikä on Bitcoin ja miten se käytännössä toimii, koska se ei siis ole konkreettista valuuttaa vaan digitaalinen maksuväline. Kyse on kirjanpitotietokannasta, kuten mainittiin, ja vielä niin, että se on hajautettu. Bitcoineja luodaan hyvin tarkkojen sääntöjen mukaisesti ja lohkoketjuun talletetaan Bitcoin-osoitteet sekä niiden tarkat määrät.

Blockchain eli lohkoketju viittaa tietokantaan, jossa ovat kaikki aikojen alusta tähän päivään asti tehdyt Bitcoin-verkon siirrot. Lohkoketjua voi kuvata ketjuna, koska siinä on peräkkäin monta yksittäistä lohkoa ja ne nivoutuvat yhteen siten, että jokainen uusi lohko sisältää aina edellisen lohkon tiivisteen. Tiiviste sisältää siis edellisen lohkon tiedot ja arvot. Siksi mitään yksittäistä lohkoa on täysin mahdotonta muuttaa, koska se vaikuttaisi koko ketjuun ja muutos olisi tehtävä ensimmäisestä lohkosta lähtien.

Tähän perustuu myös se, että hakkerointi on varsin hankalaa ja se vaatisi huomattavan paljon laitekapasiteettia ja aikaa. Se tulisi hakkeroijalle todella kalliiksi. Lohkoketjua käytettäessä ei tarvita kolmansia osapuolia kuten valtiota tai mitään virastoa. Tämä on uusi tapa nopeuttaa varojen siirtämistä sekä tehdä siirroista huomattavasti edullisempaa.

Mikä on Bitcoin käyttötarkoitus

Alun perin Nakamoto päätti, että Bitcoin käyttötarkoitus on olla vaihdannan väline. Vähitellen yhä useampi kauppapaikka on hyväksynyt sen yhdeksi maksuvaihtoehdoksi. Vaikka se onkin virtuaalinen valuutta ja on nykyteknologiaa, sitä voi käyttää hyvin monien, varsin konkreettisten asioiden ostamiseen.

Sitä voi käyttää sekä aineellisessa että aineettomassa kaupassa. Sillä voi ostaa yhtä lailla lentomatkan, maksaa hotellin sekä tehdä asuntokauppaa. Kaikkein konkreettisin se on kuitenkin silloin, jos sillä maksaa ruokaostoksia kaupassa tai ravintolassa. Suuret yritykset kuten Microsoft hyväksyy sovelluskaupoissaan Bitcoinit.

Mikä on Bitcoin käyttötarkoitus Suomessa tällä hetkellä? Reilu 60 kauppaa on valinnut Bitcoinit maksutavaksi. Lisäksi maassamme on Bittimaatteja jo monella paikkakunnalla. Suurin osa kaupoista on pääkaupunkiseudulla, mutta joitakin liikkeitä on myös tämän alueen ulkopuolella.

Bitcoinien ostaminen automaatista

Mikä on Bitcoin paras säilytystapa

Bitcoinien säilytystapa riippuu siitä, kuinka paljon kolikoita on ja mitä niillä aikoo tehdä. Niitä voi säilyttää kryptopörsseissä tai kaupankäyntialustalla, jos määrät eivät ole suuria tai kauppaa on tarkoitus käydä jatkuvasti. Jos taas määrä on suurempi eikä sitä ole tarkoitus heti käyttää, on järkevää hankkia niitä varten oma lompakkonsa.

Lompakkoja on monenlaisia ja millaiset on paras, se taas riippuu siitä, millaista käyttöä Bitcoineille on ajatellut. Myös Bitcoin lompakko on sähköinen järjestelmä ja sen avulla pidetään kirjaa eri lompakoiden välisistä transaktioista. Lompakkoja varten luodaan kaksi avainta eli yksityinen ja julkinen avain. Niistä julkinen avain kertoo tarkemmin lompakon osoitteen ja yksityistä avainta käytetään silloin kun rahaa siirretään lompakosta pois. Yksityinen avain pitää olla vain käyttäjän itsensä tiedossa.

Erilaiset Bitcoin-lompakot

Bitcoineja voi säilyttää siis monin eri tavoin ja myös lompakkoja löytyy erilaisiin tarkoituksiin. Kuten sanottu, lompakko on sähköinen järjestelmä eli sovellus ja sellainen sopiikin hyvin valuutalle, joka on itsekin digitaalinen. Seuraavat lompakot ovat vaihtoehtoja:

Golden bitcoin coin. Cryptocurrency and computer keyboard.

Mikä on Bitcoin verotus ja miten se toimii Suomessa

Vuodesta 2020 lähtien kryptovaluutat ovat kuuluneet tuloverolain alaisuuteen, mutta niitä ei kohdella maksuvälineenä. Tämä tarkoittaa sitä, että verotus realisoituu vasta siinä vaiheessa, kun Bitcoineilla ostetaan jotakin, vaihdetaan fiat-valuuttaan tai toiseen kryptovaluutan. Verottaja käsittelee kryptoja siten, että ensiksi ostettu valuutta käytetään ensimmäisenä.

Kun Bitcoin ostaminen, myyminen tai vaihtaminen tapahtuu, on niistä pidettävä tarkasti kirjaa, koska jälkeenpäin on todella vaikea selvittää hankintahintoja. Aikaisemmin myyntialustoilla tai pörsseissä ei jäänyt hankintahinta mihinkään ylös, mutta nyt niiden kohdalla on sen verran muutosta, että hankintahinnan voi vielä löytää dokumentaatiosta myöhemminkin.

Verokanta Bitcoineille on sama kuin pääomatuloverotuksessa eli 30 prosenttia 30.000 euroon asti ja siitä yli menevät ovat 34 prosenttia. Verot eivät tule siis maksettavaksi silloin, kun teen Bitcoin ostoksia vaan sen vuoden lopullisessa verotuksessa, kun myynti, vaihto tai tavaroiden osto on tapahtunut.

Näihin pätee myös niin sanottu “tonnin sääntö” eli verovapaasti saa vuoden aikana myydä tuhannen euron arvosta omaisuutta, joka on laskettava pääomatuloksi. Kun summa ylittyy, niin verot on maksettava. Tähän sisältyy myös se, että tappiot voi verotuksessa vähentää. Voitot ja tappiot ilmoitetaan siis sinä vuonna, kun ne ovat realisoituneet. On myös muistettava se, että kryptovaluutan louhimisen kustannuksia voi vähentää verotuksessa, jos kykenee osoittamaan todeksi, mitkä todella liittyvät louhimiseen.