Search
Close this search box.

Kuinka ostaa Bitcoineja

Bitcoin kurssi

Bitcoin on yhä suositumpi digitaalinen valuutta, joka tarjoaa monia etuja perinteisiin valuuttoihin verrattuna. Se on hajautettu, maailmanlaajuinen maksujärjestelmä, joka poistaa tarpeen kolmannen osapuolen välittäjille, kuten pankeille tai luottokorttiyhtiöille. Transaktiot perustuvat lohkoketjuksi kutsuttuun hajautettuun pääkirjatekniikkaan, joka takaa täydellisen läpinäkyvyyden ja turvallisuuden. Bitcoinin ostaminen muutamalla hiiren napsautuksella tekee ostamisesta kätevää ja sen maailmanlaajuinen hyväksyntä tarkoittaa, että voit käyttää valuuttaa maksujen suorittamiseen kansainvälisillekin kauppiaille.

Lisäksi ostamalla Bitcoinia nyt, voit hyötyä sen mahdollisesta arvonnoususta. Sen lisäksi, että Bitcoinin ostaminen on hyvä sijoitusmahdollisuus, se on myös erinomainen tapa hajauttaa sijoituskohteita. Tämä aloittelijan oppaan tarkoituksena on kertoa bitcoineista sekä siitä, miten niitä voi itse ostaa.

Miksi ostaa Bitcoineja?

Bitcoinien ostamiseen liittyy useita keskeisiä etuja. Ensinnäkin ne tarjoavat mahdollisuuden suurempiin tuottoihin kryptovaluutan nopeasti vaihtelevien markkinahintojen ansiosta. Näin sijoittajat voivat tehdä voittoa jopa laskusuhdanteessa, sillä yksittäisen Bitcoinin hinta voi nousta nopeasti lyhyiden ajanjaksojen aikana. Toiseksi bitcoinit tarjoavat turvallisemman ja tehokkaamman maksujärjestelmän verrattuna perinteisiin menetelmiin. Maksutapahtumat ovat paitsi nopeampia, myös turvallisempia ja yksityisempiä. Lisäksi Bitcoin on hajautetun luonteensa vuoksi vastustuskykyisempi hallitusten puuttumiselle ja valvonnalle, mikä tekee siitä ihanteellisen sijoituskohteen niille, jotka haluavat pysytellä poissa eri hallitusten määräyksistä. Tämän seurauksena bitcoinin ostamisen ja sijoittamisen mahdolliset hyödyt voivat olla merkittäviä.

Mikä Bitcoin oikeastaan on?

Bitcoin on hajautettu digitaalinen valuutta eli kryptovaluutta, joka toimii vertaisverkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikään keskusviranomainen tai hallitus ei valvo sitä, vaan se luottaa käyttäjiensä yksimielisyyteen transaktioiden todentamisessa ja validoinnissa. Bitcoin käyttää turvallisuuteen kryptografiaa ja se on saanut mainetta myös siitä, että sitä on käytetty laittomaan toimintaan, kuten rahanpesuun. Alhaisemmat transaktiomaksut ja nopeammat käsittelyajat tekevät kaupankäynnistä suosittua. Kuten mainittua, Bitcoinia ei tue mikään keskuspankki tai hallitus ja sen arvo vaihtelee markkinoiden mukaan. Tämän vuoksi se voi olla hyvin epävakaa, ja sijoittajien onkin noudatettava varovaisuutta sijoittaessaan siihen. Tästä epävakaudesta huolimatta Bitcoin on edelleen yksi suosituimmista käytössä olevista kryptovaluutoista.

Vuosi 2017 oli Bitcoinille melkoista voittokulkua ja silloin sen arvo nousi jopa 20000 dollariin, jota pidettiin tuolloin todella hurjana saavutuksena. Sen jälkeen alkoi melkoinen syöksy ja arvo laski. Se saavutti pohjansa vuotta myöhemmin. Seuraava kunnollinen nousu tapahtui vasta joulukuussa 2020.

Kun arvo jälleen nousi vuoden 2021 marraskuussa huimiin 69000 dollarin lukemiin, odotettiin, että Bitcoin kurssi kykenee nousemaan ennätykseensä eli 100000 dollariin. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan Bitcoin kurssi kääntyi jälleen laskuun.

Kun Bitcoin kurssi kääntyi laskuun, nähtiin silloin, että niin sanotut halving-syklin ennusteet eivät pitäneetkään paikkansa. Myös vuoden 2022 aikana kurssi on tehnyt liikkeitä, joita ei olla nähty aiemmin sen historiassa. Bitcoin kurssi otti hiukan osumaa myös Ukrainan sodasta, mutta sen vaikutukset jäivät huomattavasti alemmas kuin kukaan pystyi arvioimaan.

Bitcoin hyväksyttiin maksuvälineeksi vuonna 2010

Bitcoinin nousu on ollut suorastaan räjähdysmäistä. Satoshi Nakamoton vuonna 2008 keksimä kryptovaluutta oli aluksi vain muutaman sentin arvoinen, eikä monikaan sijoittaja ottanut sitä vakavasti. Sen suosio kasvoi kuitenkin pian valtavasti etenkin, kun sitä alettiin hyväksyä maksuvälineenä vuonna 2010. Vuoteen 2017 mennessä sen arvo oli noussut uskomattoman korkealle, lähes 20 000 dollariin. Vaikka Bitcoin on ollut sen jälkeen epävakaa, se on edelleen erittäin haluttu omaisuuserä ja houkuttelee edelleen sijoittajia kaikkialta maailmasta.

Varsinkin vuoden 2010 alussa se eli vielä täysin omalla tavallaan, koska ammattisijoittajien oli varsin vaikea ostaa sitä. Siinä vaiheessa virtuaalivaluutasta oli kiinnostuneita vain amatöörisijoittajat sekä teknologiasta kiinnostuneet niin sanotut nörtit. Bitcoin kurssi eli silloin täysin omaa elämäänsä ja arvo heilahteli vuoroin ylös sekä alas.

Vuonna 2017 sen rooli muuttui, kun ostaminen helpottui ja sijoittajat kiinnostuivat siitä huomattavasti enemmän. Sillä on yhä edelleen korkea riski, mutta se käyttäytyy hyvin samalla tavoin kuin perinteisemmät omaisuusluokat. Yhteistä on huomattu siinä, että sen arvo seuraa enemmän teknologiaosakkeita kuin kullan arvoa. Mikä sinällään on täysin ymmärrettävää, koska se on teknologiaa itsekin.

Esimerkiksi Bitcoin kurssi romahti vuoden 2018 lopulla 50 prosenttia ja se tapahtui samalla tavoin kuin osakemarkkinoilla tultiin alaspäin. Sama tapahtui myös keväällä 2020 sekä vuoden 2022 aikana. Kun korona alkoi vuonna 2020 helpottaa, Bitcoin kurssi nousi silloin lähes raketin lailla, mutta niin tekivät myös osakemarkkinat, joskin maltillisemmin.

Miten ostaa Bitcoineja?

Bitcoinia voi ostaa useiden eri palveluiden, kuten vaihtoalustojen ja vertaisverkkomarkkinapaikkojen kautta. Pörssialustat tarjoavat nopeimman tavan ostaa bitcoineja, joissa asiakkaat voivat tehdä tilauksia ja saada kolikkonsa muutamassa minuutissa. Vertaisverkkomarkkinapaikoilla ostotapahtuma voi kestää kauemmin kuin pörsseissä. Vuorovaikutus on niissä suorempaa ja ostajan on löydettävä myyjä, joka tarjoaa juuri sitä, mitä hän haluaa. Kummankin vaihtoehdon kautta ostaminen edellyttää, että käyttäjät perustavat tilin ja varmistavat henkilöllisyytensä ennen kaupankäyntiä, mikä on monien alustojen käyttämä varotoimenpide. Lisäksi on tärkeää olla tietoinen bitcoinien ostamiseen liittyvistä muista maksuista, sillä pörssit ja markkinapaikat veloittavat usein vaihtelevia maksuja liiketoimista.

21 miljoonan Bitcoinin katto tekee myös omat haasteensa. Satoshi Nakamoto sääti katon jo ennen kuin valuutta päästettiin markkinoille. Se on raja, jota enempää Bitcoineja ei koskaan tulla luomaan. Joidenkin arvioiden mukaan markkinoilta on vuosien mittaan kadonnut noin 3-4 miljoonaa yksikköä.

Nopeasti ajateltuna saattaa tuntua, että 21 miljoona on todella suuri määrä ja niin se varmasti on Bitcoinin alkuvuosien aikana tuntunutkin. Silloin sijoittajia oli ehkä parin tuhannen verran. Nyt siihen on sijoittanut miljoonia ihmisiä, joten sen markkina-arvo on ollut parhaimmillaan jopa 1000 miljardia dollaria.

bitcoin-valuutta

Coinmotion on yksi suositumpia alustoja Suomessa

Coinmotion on luotettava ja turvallinen alusta kryptovaluutan ostamiseen, myymiseen, hallussapitoon ja siirtämiseen. Se tarjoaa käyttäjilleen työkalut digitaalisten varojensa hallintaan turvallisessa ja helppokäyttöisessä ympäristössä. Sivuston helppokäyttöinen analytiikka tekee investointien ja voittojen seurannasta helppoa. Alusta tukee myös erilaisia säilytysratkaisuja käyttäjien kryptovaluutan turvaamiseksi. Kehittyneiden turvatoimiensa ansiosta Coinmotion tarjoaa käyttäjille turvallisen paikan säilyttää digitaalisia varojaan – Coinmotion varmistaa, että kaikki liiketoimet ovat salattuja. Käyttäjäystävällisen alustansa ansiosta Coinmotion helpottaa käyttäjien digitaalisten varojen tehokasta hallintaa. Olitpa sitten aloittelija tai jo kokenut kauppias, Coinmotion sopii kaikenlaisten käyttäjien tarpeisiin.

Kun Lazlo Hanyecz osti pizzaa vuonna 2010, hän maksoi siitä 10000 bitcoinia. Silloin kurssi oli noin 0.004 dollaria. Siihen aikaan ei vielä osattu antaa arvoa Bitcoineille ja siksi niitä on saattanut jäädä hukkaan se 3-4 miljoonaa, mikä jo äsken mainittiin.

Tämä osoittaa sen, että alku oli varsin epävarma, mutta sen jälkeen Bitcoin kurssi on alkanut vähitellen nousta ja tietenkin tehnyt siinä välillä myös melkoisia syöksyjä alaspäin. Se on kuitenkin edelläkävijä verrattuna muihin virtuaalivaluuttoihin.

Automaatit ovat helposti saavutettavissa

Bitcoin-automaatteja löytyy eri puolilta maata muun muassa kauppakeskuksista. Näiden automaattien avulla käyttäjät voivat ostaa ja myydä kryptovaluuttaa käteisellä tai pankkikortilla, joten asiakkaiden on helppoa ja turvallista suorittaa maksutapahtumia nopeasti ja kätevästi. Kryptovaluutan ostaminen ja myyminen Bitcoin-automaatilla on suoraviivaista ja turvallista, mikä antaa käyttäjille mielenrauhan liiketoimia suorittaessaan. Automaatit tarjoavat asiakkaille nopean pääsyn varoihinsa, joten heidän on helppoa ostaa tai myydä kolikoita muutamassa minuutissa.

Vaikka Bitcoin kurssi ei alussa ollut mikään huippu, Satoshi Nakamoto varmisti tällä kuitenkin sen, että arvonnousu oli tulevaisuudessa varmaa. Se on helppo sanoa tässä vaiheessa, kun on jo vuosia katseltu tilannetta, mutta Nakamoton laatima katto tarkoittaa sitä, että inflaatio ei voi juosta vapaasti. Bitcoin oli täysin vastakohta fiat-valuutoille, joiden arvo laskee vuosi vuodelta.

Varojen säilyttämiseen tarvitaan lompakko

Bitcoin-lompakko on olennainen osa kryptovaluuttamaailmaan osallistumista. Se on pohjimmiltaan ohjelmisto, joka tallentaa yksityiset avaimesi, joiden avulla voit lähettää ja vastaanottaa Bitcoin-maksuja. Yksityiset avaimet ovat pitkiä numero- ja kirjainjonoja, joita käytetään kryptografisina allekirjoituksina transaktioiden hyväksymiseksi. Niitä käytetään myös suojaamaan varoja, jotta niitä ei käytetä jonkun muun ulkopuolisen toimesta. Kun sinulla on oma lompakko, voit olla varma siitä, että varasi ovat turvassa ja voit hallita kuka niihin pääsee käsiksi. Bitcoin-lompakon avulla voit myös säilyttää muita kryptovaluuttoja sekä seurata niiden hintoja reaaliajassa.

Lompakko on tärkeä myös louhijoille, jotka tarvitsevat lompakon säilyttääkseen ansaitsemansa palkkiot. Lompakko on välttämätön kaikille, jotka haluavat osallistua kryptovaluuttakaupankäyntiin. Virtuaalisesta lompakosta tulee aina pitää hyvin huolta, ja siksi on tärkeä muistaa aina varmuuskopioida se!

Ketkä voivat ostaa kryptovaluuttaa?

Kryptovaluutan käyttäjiä ovat kaikki, jotka haluavat ostaa, myydä ja käyttää kryptovaluuttaa tavaroiden tai palvelujen ostamiseen. Bitcoin-asiakkaaksi voi ryhtyä periaatteessa kuka tahansa ja avuksi alkuun pääsemiseksi tarvitaan toimiva internetyhteys. Ikärajaa ei ole eikä varsinaisia ennakkoedellytyksiä vaadita. Lisäksi, koska Bitcoin ei ole sidottu mihinkään tiettyyn maahan, rahoitustapahtumia voi tehdä mistä päin maailmaa tahansa. Bitcoin on houkutteleva myös yrityksille, sillä se poistaa kolmannen osapuolen riskit, takaa alhaiset transaktiomaksut ja tarjoaa asiakkaiden yksityisyyden suojan. Tämä tekee Bitcoinista luotettavan ja turvallisen maksuvälineen, minkä vuoksi sen käyttäjäkunta kasvaa jatkuvasti. Tiivistetysti: kuka tahansa voi olla Bitcoinin asiakas iästä, sijainnista tai taustasta riippumatta.

Ostamisen riskit

On hyvä muistaa, että Bitcoinin ostaminen voi olla riskialtista sen epävakaan luonteen vuoksi. Bitcoinin hinta on äärimmäisen arvaamaton ja hinnat ovat muuttuneet rajusti sekä ylös että alas päin lyhyessä ajassa. Siksi on tärkeää, että sijoittajat ymmärtävät markkinoita ennen kuin he ryhtyvät mihinkään Bitcoiniin liittyviin liiketoimiin. Lisäksi Bitcoinin ostamiseen ja käyttämiseen liittyy aina turvallisuusongelmia. Koska Bitcoin on hajautettu, eikä sitä säännellä millään hallituksella tai rahoituslaitoksella, on vaikea varmistaa, että saat ne varmasti ajoissa. Lisäksi hakkereiden tiedetään kohdistaneen hyökkäyksiään Bitcoin-pörsseihin, mikä on johtanut varastettuihin varoihin ja muihin tappioihin.

Riskien minimoimiseksi Bitcoinia ostaessasi on tärkeää tehdä tutkimusta pörssistä ja muista asiaan liittyvistä palveluntarjoajista, jotta varmistat, että varasi pysyvät turvassa ja vakuutettuina. Lopuksi on tärkeää muistaa, että Bitcoin-tapahtumat ovat aina peruuttamattomia, eli sinun on aina oltava varma henkilöstä tai tahosta, jonka kanssa olet tekemisissä. Toimiessasi sopivalla varovaisuudella, voit vähentää bitcoinien ostamiseen liittyviä riskejä.

Ostamisen edut ja mahdollisuudet

Bitcoinien ostamiseen liittyy monia etuja ja mahdollisuuksia. Kuten aiemminkin on mainittu, niitä ei ole laskenut liikkeelle mikään keskuspankki ja tämä on yksi houkuttelevimmista näkökohdista valuutan käyttäjille. Näin ollen niiden arvo määräytyy yksinomaan vapaiden markkinoiden mukaan, joka voi vaihdella nopeasti keinottelun ja muiden tekijöiden vuoksi.

Bitcoin maksut tapahtuvat siis suoraan kahden osapuolen välillä ja palkkiot ovat yleensä alhaisemmat kuin rahoituslaitosten perimät palkkiot. Tämän vuoksi ne soveltuvat pienempiin ostoksiin, kuten jokapäiväisiin tavaroihin ja palveluihin, joissa transaktiomaksut olisivat muutoin hintavia. Koska bitcoinit voidaan lähettää minne tahansa päin maailmaa lähes välittömästi suhteellisen alhaisilla transaktiokustannuksilla, ne tarjoavat paljon mukavuutta ja joustavuutta, jota perinteiset valuutat eivät pysty tarjoamaan.

Lisäksi koska niiden hajautettu luonne vaikeuttaa niiden jäljittämistä ja sääntelyä, ne tarjoavat anonymiteettia, joka voi olla houkutteleva tekijä erityisesti yksityisyyttä tavoitteleville käyttäjille. Kaikki nämä edut tekevät Bitcoinien ostamisesta houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka etsivät vaihtoehtoa perinteisille maksuille.

Verot ja kulut kaupankäynnissä

Bitcoineja ostettaessa on tärkeää olla tietoinen niihin liittyvistä erilaisista maksuista ja veroista. Riippuen alueen lainsäädännöstä, Bitcoinia ostettaessa tai myytäessä verotusta voidaan soveltaa. Suomessa Bitcoin sijoituksista saaduista voitoista voi joutua maksamaan myyntivoittoveroa, kuten mistä tahansa muustakin myyntivoitosta sijoitusmarkkinoilla. Lisäksi jotkin maat saattavat vaatia tavara- ja palvelumaksuja (GST) kerättäväksi bitcoinkaupoista.

Esimerkiksi Saksassa digitaalisia tavaroita ja palveluita bitcoinilla myyvien tahojen voidaan vaatia perivän myynnistään GST:tä. Lisäksi ostajien tulisi myös ottaa huomioon kaikki transaktiot ja pörssin perimät palkkiot ostettaessa tai myytäessä. Nämä maksut voivat vaihdella muutamasta sentistä useisiin euroihin riippuen siitä, minkä tyyppisestä transaktiosta on kyse. On aina tärkeää tutkia ja ymmärtää kaikki Bitcoinin ostoon liittyvät maksut, sillä näin varmistat, ettet päädy maksamaan enemmän kuin mitä odotit.

Vältä nämä tyypillisimmät virheet

Bitcoinia ostaessasi yksi tärkeimmistä asioista, joka on hyvä pitää mielessä, on se, ettei kiirehdi. Käytä aina aikaa prosessin kaikkien vaiheiden sisäistämiseen ennen kuin etenet. Tässä on muutamia virheitä, joita kannattaa koittaa välttää:

  1. Ostotarkoituksen määrittelemättä jättäminen. Ennen Bitcoinin ostoa on tärkeää miettiä, miksi haluat ostaa ja mikä on perimmäinen tavoitteesi. Käytätkö sitä sijoituksena vai vaihtovälineenä?
  2. Markkinatutkimuksen laiminlyönti. On tärkeää tehdä tutkimusta ennen kryptovaluuttaan sijoittamista. Tähän kuuluvat myös erilaisten saatavilla olevien kolikoiden tutkiminen ja niihin liittyvät riskit sekä käytettävien lompakoiden vertailu.
  3. Sijoitusten hajauttamatta jättäminen. Hajauttaminen on avainasemassa, kun sijoitetaan mihin tahansa omaisuusluokkaan, myös kryptovaluuttaan. Varmista, että hajautat sijoituksesi useisiin kolikoihin ja alustoihin, jotta voit vähentää riskejä ja maksimoida tuotot pitkällä aikavälillä.
  4. Turvallisuuteen ei suhtauduta vakavasti. Krypto-omaisuus on altis varkauksille, joten on tärkeää pohtia tarvittavia toimenpiteitä omistusten turvaamiseksi. Tähän voivat kuulua vahvojen salasanojen tai kaksoistodennuksen käyttö.

Askel askeleelta Bitcoinien maailmaan
Bitcoinien ostaminen voi olla hyvä tapa tutustua kryptovaluuttojen maailmaan. Monet uskovat, että sen hajautettu luonne tekee siitä niin kutsutun turvasataman taloudellisten ja poliittisten kriisien aikana. Lisäksi sen mahdollisia soveltuvuuksia, kuten älykkäitä sopimuksia, digitaalisia äänestyksiä ja hajautettua rahoitusta tutkitaan koko ajan enemmän. Kun Bitcoinin taustalla oleva teknologia kehittyy jatkuvasti, tämä innovatiivinen digitaalisen rahan muoto näyttää tulevan entistä suositummaksi tulevina vuosina. Toisaalta kaikki kauppiaat eivät tule kenties hetkeen hyväksymään bitcoineja maksuvälineinä, joten tavaroiden ja palveluiden ostaminen niillä voi olla toisinaan vaikeaa.

Bitcoinilla voi jo kuitenkin ostaa tuotteita esimerkiksi Overstockin ja NewEgg:n kaltaisista verkkokaupoista, jotka hyväksyvät kryptovaluuttamaksut. Voit myös ostaa joiltakin myyjiltä lahjakortteja, joiden avulla voit käyttää Bitcoin-saldosi tuotteisiin, jotka ovat niiden yhteydessä saatavilla. Lisäksi BitPayn ja Coinifyn kaltaiset palvelut mahdollistavat sen, että voit käyttää Bitcoinia tavaroiden tai palveluiden maksamiseen useilta eri kauppiailta. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan Bitcoin on suositumpi miesten kuin naisten keskuudessa: erään tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa kryptovaluutan käyttäjiksi ilmoittautuneista oli miehiä.